Przepis na zdrową sałatkę i faszerowaną cukinię

SAŁATKA



Potrzebne składniki na

Sałatkę : 

2 garście pomidorków koktajlowych
garść rukoli
kiełki (ja zawsze daje rzodkiewki i brokuła)
1 mniejszy ogórek zielony
garść orzechów włoskich
pół puszki kukurydzy
4 łyżki słonecznika łuskanego
1 torebka ryżu
sól, pieprz, suszone pomidory (przyprawa)

Sos :

4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy francuskiej

Przygotowanie :
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i odkładamy do lodówki.

Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu (zazwyczaj 10-15 min.).
Słonecznik prażymy na patelni. Orzechy włoskie obieramy. Pomidorki i ogórka myjemy, następnie kroimy (pomidorki na pół, ogórka w plasterki). Rukolę dokładnie przemywamy wodą, kukurydzę odcedzamy. Gdy ryż będzie gotowy, czekamy aż ostygnie. Następnie wszystko wrzucamy do jednej miski, doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Na końcu zalewamy sosem przygotowanym wcześniej i gotowe ! :-)


CUKINIA



Potrzebne składniki :

Cukinia (Ja mam zawsze 1, ale może być więcej),
1 pomidor
mozarella
garść rukoli
4 łyżeczki kukurydzy z puszki
kilka pieczarek/2 plasterki żółtego sera
serek topiony śmietankowy
1 ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz, suszone pomidory (przyprawa)


Przygotowanie :

Piekarnik nastawiamy na 180'C.
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy z pestek.
Czosnek ścieramy na tarce ( można też drobno pokroić) i wcieramy go w cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą i delikatnie dziurkujemy widelcem, starając się nie uszkodzić skórki. Tak przygotowaną cukinię wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym ( wysmarowanym oliwą) na 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie resztę składników.
Wszystko dokładnie myjemy, pomidora i mozarellę kroimy w plasterki. Pieczarki kroimy i podsmażamy lekko na patelni, doprawione solą i pieprzem. Wyciągamy naszą cukinię z piekarnika i układamy na niej przygotowane składniki. Na sam spód dajemy małe kawałeczki serka topionego, na to trochę kukurydzy, ser żółty, podsmażone wcześniej pieczarki, plasterki pomidora i na samą górę plastry mozarelli. Na koniec delikatnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Przygotowaną cukinię wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
Gdy będzie już gotowa, wyciągamy, posypujemy rukolą i gotowe !
SMACZNEGO :-)

                                                 



Komentarze

Popularne posty